Blog

Junio del 2023

Agustí Cots, pregoner de les Festes de la Llum 2023

Agustí Cots, pregoner de les Festes de la Llum 2023

Després de dos anys de restriccions a causa de la Covid, el Saló de Sessions de l’Ajuntament de Manresa va tornar a acollir el pregó institucional de la Festa de la Llum. Enguany el pregoner va ser l’aparellador Agustí Cots i Calsina (Manresa, 1942), exconseller delegat de Cots i Claret i fill d’un dels fundadors de l’empresa. El manresà, que va omplir la sala de gom a gom, havia estat escollit pel Gremi de la Construcció de Manresa i Comarques, l’entitat administradora de la festa 2023 que, aquest any, a més, celebrava els seus 700 anys d’història.

 

Agustí Cots i el paper històric dels constructors

El seu discurs va començar amb un agraïment al Gremi de Constructors de Manresa i Comarca per nomenar-lo pregoner. Tot seguit, va recordar el lligam del Gremi de Constructors amb la Festa de la Llum, que es relaciona amb la fundació l’any 1323 de la confraria del gremi de paletes.

 

“Volem continuar sent motor i referent de la societat, com ho van ser els mestres de cases del segle XIV”

En acabat, va fer un repàs l’evolució de l’ofici de la construcció i dels 700 anys de vida del gremi. Així, va recordar que la construcció ha estat sempre una activitat vital per a l'evolució de la humanitat i que els constructors han estat des de fa molts segles uns dels professionals més importants per a l'avenç de les societats. Per a ell, sense la construcció, les ciutats no existirien tal com les coneixem i la humanitat no hauria pogut evolucionar fins al punt en què es troba avui.

 

La importància la construcció en l’actualitat segons l’Agustí Cots

El pregoner va seguir amb el paper que té la construcció en l’actualitat i l’orgull de formar-ne part. En aquest sentit, Cots va lloar la tasca dels professionals de la construcció, ja que són els encarregats de materialitzar els projectes i convertir les idees en realitat. Així, subratllava que, en ple segle XXI, es continuïn necessitant les mans de la gent d’oficis com en el segle XIV. Alhora, va voler fer esment dels problemes del sector en temes de formació o del poc prestigi de l’ofici.

 

"La construcció sostenible no és només una tendència, sinó que és l’única opció viable i justa per al futur"

Durant el seu discurs, en Cots va destacar també la importància de la sostenibilitat en la construcció. Va afirmar que la construcció amb criteris mediambientals és la clau per a un futur més just i equilibrat, i va lloar les iniciatives que es duen a terme per aconseguir edificis més eficients i respectuosos amb el medi ambient.

 

Un saló de sessions ben ple, una llarga ovació i un obsequi

El pregoner també va valorar molt positivament “el privilegi” atorgat al seu gremi com a administradors de la Festa de la Llum i va animar la ciutadania a gaudir dels actes del programa. 

Finalment, va voler dedicar unes paraules de record al seu pare, Jaume Cots, el qual es va associar amb Josep Claret per constituir l’empresa que avui dia els nets d’ambdós encara conserven. També va voler mostrar l’agraïment a la seva família, especialment a la seva muller, per tantes i tantes hores que va dedicar a la seva feina.

Agustí Cots Calsina va rebre un llarg aplaudiment del públic en acabar el seu discurs. Tancant l’acte, l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, va fer-li lliurament d’una reproducció de la Ben Plantada, monument als iniciadors de la Sèquia, de Josep Clarà.